Rubrico

Persoonlijke uitgaven

Partners

Samenvatting project

Samen met NPK Design en de TU Delft doen we bij verschillende doelgroepen onderzoek naar effectief en niet-zo-effectief financieel gedrag als het gaat om het behe(e)r(s)en van de eigen inkomsten en uitgaven. Op basis van dit onderzoek ontwerpen we een hulpmiddel voor gebruikers waarmee ze hun huishoudboekje op eenvoudige wijze op orde kunnen houden.

Trefwoorden

Financieel gedrag
Mental accounting
Zelfredzaam
Hulpmiddel
Aanleiding
Vóór de komst van het digitale geld deed je alles met contact geld. Dat had één groot voordeel. Je wist precies hoeveel je bezat. Of juist niet meer bezat. Je uitgaven hield je eenvoudig onder controle, bijvoorbeeld door het geld te verdelen over potjes voor verschillende uitgaven.

Met de komst van het digitale geld werd dat voor veel mensen moeilijker. Het grip op het saldo en de uitgaven, ook wel mental accounting genoemd, ging hard achteruit. Grote groepen mensen slagen er slecht in hun uitgaven in balans te houden met hun inkomsten. Met betalingsproblemen als gevolg. En, in veel gevallen, oplopende schulden.
Het Brabantia doosje (zie illustratie) was in de tijd van het contante geld een veelgebruikt hulpmiddel, maar is nutteloos in onze tijd. Hoe zou een modern hulpmiddel dat mensen weer grip op hun geld geeft, er uit moeten zien?
Doelgroep
We ontwikkelen een instrument voor iedereen die het prettig vindt, of voor wie het nodig is, meer inzicht te hebben in zijn of haar inkomsten en uitgaven, die meer grip wil hebben op zijn of haar uitgaven, en daarbij rekening wil houden met te betalen rekeningen, aflossingen, benodigde reserves en eventuele spaarplannen voor de langere termijn. Kortom, iedereen die verstandig met zijn geld om wil gaan en daarbij een steuntje in de rug wil hebben.
Beoogd resultaat
Het door ons ontworpen hulpmiddel geeft de gebruiker op de meest eenvoudige wijze maximaal inzicht in zijn financiën: saldo, aankomende rekeningen, openstaande vorderingen, verplichtingen, het vrij te besteden saldo, etc.
Aanpak
Samen met NPK design en Technische Universiteit Delft doen we onderzoek naar een hulpmiddel dat mensen beter inzicht geeft in, en meer grip op hun inkomsten en uitgaven. Het project omvat een onderzoek naar veel voorkomend effectief en niet-effectief financieel gedrag, een ontwerpfase en een gebruikersonderzoek naar de acceptatie en werking van het ontworpen instrument.
Aanvullende informatie
Neem voor meer informatie contact met ons op.
Deel deze pagina
terug naar projecten

De mogelijkheden zijn eindeloos

We zoeken continu op zoek naar partners voor nieuwe toepassingen
Interesse? Neem dan contact met ons op!

CONTACT